torstai 15. joulukuuta 2011

Pariisi 3.-5.12.11

Pariisin matkakertomus

Eli ihan vain viikonloppureissusta oli kyse, mutta taidehistoriaobsessoituneena yritin nähdä mahdollisimman paljon historiallisia kohteita! Teen vielä erikseen ostospostauksen, tässä siis matkakertomus!

3.12.

Saavuimme aamupäivällä perille Pariisiin pienoisen junaseikkailun jälkeen. Jäimme junasta Notre-Damen kohdalla ja kävelimme suunnilleen parin kilometrin mittaisen matkan tästä hotellillemme. Hotelli sijaitsi Les Invalides -alueella, eli melkoisen mahtavassa kohdassa kun ajattelee nähtävyyksiä. Hotellin pihasta näkyi Eiffelin torni ja vieressä olikin aukio ja puisto josta löytyy mm. Invalidesin kirkko.

Alue rakennettiin alunperin sotaveteraaneille hoitokodeiksi sekä asunnoiksi, joten alue on rauhaisa ja elegantti. Tästä johtuu siis myös alueen nimi.

Jätettyämme matkatavarat pieneen hotellihuoneeseemme lähdimme kävelemään Seinen vartta kohti Notre-Damea, joka oli yksi suurimmista odotuksen aiheistani. Goottilainen kirkko tuntui länsifasadin suunnasta lähestyttäessä hämmentävän pieneltä, mutta kun pääsimme sisätiloihin valtaisa koko valkeni. Käynnissä oli juuri iltajumalanpalvelus.Notre-Damesta ehkä viiden minuutin kävelymatkan päässä sijaitsee Harajuku -niminen liike jossa kävin pikkusiskoni kanssa. Liike oli melko pieni mutta pursusi vaatteita ja muuta mukavaa, kuten Yumetenbon vaatteita ja kenkiä, mutta myös merkkivaatteita kuten Moitiéta ja Vivienne Westwoodin koruja. Hinnat olivat kuitenkin järisyttäviä joten mukaan ei tarttunut mitään.


4.12.

Kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina museoihin pääsee sisään veloituksetta, joten tämä oli oikein oivallinen päivä matkustaa kohti Versaillesia. Versailles on nykyään Pariisin rikkain lähiö, mikä kuitenkaan ei nyt varsinaisen tarmokkaana tuntunut näkyvän katukuvassa palatsin läheisimpiä rakennuksia lukuun ottamatta.

Versaillesin palatsin porttien lähestyessä oloni oli suunnilleen harras, oltiinhan nyt kuitenkin matkalla rokokoon pyhäkköön.  Ilma oli valitettavasti sateinen, mutta kuitenkin kirkas.Turvatarkastuksen jälkeen pääsimme sisätiloihin ja ensimmäinen aula tuntui kovasti saaneen värittömyydellään vaikutteita klassismista, mutta seinäpinnasta tuntui silti löytyvän paljonkin koristusta. Palatsihan on rakennettu barokin arkkitehtuurin mukaisesti, ja tämä korostuu etenkin julkisivussa ja mahtavimmissa käytävissä sekä etenkin kuninkaan yksityisissä tiloissa.


Marie Antoinetten makuuhuoneesta
Muotokuva Antoinettesta lapsineen  
Valtavan salin valtavan maalauksen valtava yksityiskohta
Odotin myös Versaillesissa käyntiä sellaisella palolla etten miltei tajunnut miten likaista kaikkialla oli. Ehkä pölyisyys johtui nyt sitten vain siitä, ettei turistisesonki ole aivan parhaimmillaan, mutta oli kyllä karmeaa katsella kuinka peilisalin kristallikruunut olivat muuttuneet harmaiksi tai että peilit olivat niin mönjäisiä ettei meinannut edes kuvajaistaan nähdä.

Peilisalin sisäänkäynti
Haluaisin käydä Versaillesissa uudelleen keväisempänä ajankohtana jotta puutarhan ja muun palatsin ympäristön voisi kokea vähän intensiivisemmin kuin mitä alkaneessa kaatosateessa kengät läpimärkinä oli mahdollista kokea.Illalla päästyämme takaisin majapaikkaamme päätimme vielä käydä Eiffelin tornissa. Torni oli ehkä mykistävintä koko matkassa, se on VALTAVA. En oikeasti ollut edes käsittänyt kuinka suuri se on!


Näköalatasanteita on yhteensä kolme, kaikkiin pääsee hissillä mutta niihin on myös mahdollista kävellä. Kovan tuulen vuoksi ylin kerros oli suljettu joten otimme hissin toiseen kerrokseen.Näköalat olivat aivan mielettömät ja huimauskertoimet sen mukaiset. Tuuli kuitenkin alkoi yltyä äkillisesti ja lopulta pystyssä seisominen alkoi tuottaa vaikeuksia ja yleisö alkoi ryntäillä takaisin hisseihin.

5.12.

Aloitimme aamun Starbucksilla!!


Suunnistimme kohti Champs-Élyséeta ja aloitimme turisteilumme riemukaarelta. Riemukaaren ympärillä liikenneympyrässä kulkeva liikenne oli kohtalaisen mykistävää, missään ei ollut mm. kaistaviivoja vaan kaikki ajoivat suunnilleen miten sattuu ja liikenneympyrässä olevilla on väistämisvelvollisuus...


Champs-Élysées joulutunnelmissaRiemukaaren näköalatasanteen jälkeen päädyimme Disney Storeen. Hetken pyörähdeltyäni ja vastustettuani  "aidon kokoisen " Stitch pehmolelun ostoa lähdin tarpomaan kauas kaukaisuuteen kohti Babyn liikettä!

Ohitin matkallani mm. Louvren, Notre-Damen ja mielettömän määrän kirkkoja ja kauniita rakennuksia. Aurinkokin paistoi joten olo oli kerrassaan autuas.

LouvreBabyn liike oli helppo löytää vaikka se sijaitseekin vähän syrjässä pääkatuihin nähden. Katu jota piti kävellä muutama sata metriä oli kohtalaisen kolkko ja tuntui hämmentävältä kun Babyn vaaleanpunainen näyteikkuna hyppäsi silmille.


Liikkeessä oli japanilainen ja ranskalainen myyjä ja palvelua sai hyvin englanniksi. Hinnat olivat toki korkeita, mutta en nyt sanoisi että mitenkään mielenvikaisia kun vertaa Babyn Japanin liikkeisiin. Alice and the Piratesia tuntui olevan melkein yhtä paljon ellei enemmänkin kuin itse Babya...

Hypisteltyäni aikani mukaani tarttui Alice and the Piratesin suloinen babydoll -mallinen blouse.

Seikkailin tieni takaisin hotellille ja lopulta lentokentälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti